Conventie 2007: Meeting van Internetters

image

Blond stuk met lange benen

Het thema was snel bedacht ‘Wat draagt internet bij aan mijn herstel’. Contact opgenomen met met de conventiecommissie of misschien -al was het aan de late kant-, plaats voor ons gereserveerd kon worden. Daar zouden ze zich voor inspannen. Voorpret, sommige van ons kennen elkaar al jaren en hebben elkaar nog nooit gezien. Hoe zie jij eruit? Nou, als je een blond stuk ziet lopen van een jaar of 25 met lange lange benen en superslank, dan ben ik het. En meer van dat soort grollen.

Jong, rijp, oud en groen

Zaterdagmorgen 6 oktober. Prachtige rit naar Ede. Het was mistig, de zon begon tijdens de reis door te breken. Groot oranje stuk karton mee, met een tekst waar wij -internetters- elkaar zouden treffen. Tijdens de meeting een rondje om elkaar voor te stellen. Jong en oud, rijp en groen qua stoppen met drinken. Er zijn mailers die zonder hulp van buitenaf gestopt zijn met de alcohol. Ver uit de meesten doen mee aan meerdere mailgroepen ter ondersteuning van de ‘normale zelfhulpgroep’, die meestal wekelijks bezocht wordt. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van MSN. Als één op één contact en dat gaat niet altijd over alcohol, maar ook gewoon over andere dingen des levens. Daar ontstaan ook vaak de diepe vriendschappen uit. Worden harten gelucht. Je kunt het zien als extra ondersteuning bij elkaar.

Op elk moment van de dag en nacht

image

De bijeenkomst zelf was elkaar even aftasten. O ja, jij bent die en hebt dat meegemaakt. Na de bijeenkomst napraten met diverse deelnemers.  Heftige verhalen, waanzinnig mooie verhalen. Hoe uit alle ellende van de drank een ander leven gestart is zonder alcohol. In het begin moeizaam, dat geldt denk ik, voor de meeste van ons. Wél steeds kunnen terugvallen op de mailgroep, of MSN, op elk moment van de dag en nacht. Dat voelt voor ons allemaal prettig. We beleven het als een extra slot op de deur die naar de drank zou kunnen leiden.

Gezicht bij de verhalen

Voor ons internetters is mailen en/of chatten een meer dan prettige ondersteuning. Dat we nu een gezicht zien bij de verhalen die we van elkaar lezen, is een welkome aanvuling. Want laten we wel zijn, er gaat niets boven contact waar je elkaar de hand kunt schudden, elkaars stemmen horen en elkaar kunt aankijken. Effe een bak koffie voor je gesprekspartner kunt halen en een gesprek kunt voeren. Dat hoeft niet elke dag, maar af en toe eens, is gewoon leuk.

De meeting is afgesloten met een vraag/stelling (deze vraag geldt overigens voor iedereen dit leest, reacties en vragen zijn meer dan welkom):

Menselijke ervaringsdeskundigen in de buurt

Zouden jullie als iemand (een onbekende) uit je buurt een alcoholprobleem heeft, daarmee willen praten, als hij/zij daarom vraagt? Ik bedoel een van mens tot mens gesprek? Gewoon als Pietje of Truusje de alcoholist die zijn/haar drankgebruik onder controle heeft?

Aftasten en kiezen

Zo ja, zou je dan bereid zijn een anoniem vlaggetje te plaatsen in je eigen (postcode) buurt? Waardoor een persoonlijk contact kan ontstaan, een hulpzoeker eerst een gesprek van mens tot mens kan voeren, en een beetje kan aftasten, zonder dat direct een bepaalde richting ingeduwd wordt? Waardoor iemand een gesprek kan aangaan met iemand anders die het probleem kent, die weet wat het is, en een luisterend oor wil bieden? Waardoor een hulpvrager kan KIEZEN uit de vele mogelijkheden die er zijn? En ook kan kiezen, nog even door te drinken, omdat zijn/haar bodem van de put nog niet bereikt is? Samengevat, een vrijblijvend kort (of als het klikt lang) contact willen hebben?

Enge groepen en hulpverleners

Ik ga even terug in de tijd: Mijn persoontje nog drinkend. Ik wist dat ik teveel dronk en ik wist ook dat het de verkeerde kant op dreigde te gaan. Ik probeerde te minderen, soms nam ik zelfs voor om te stoppen. Het lukte soms wel en regelmatig niet. Ik functioneerde normaal. Een alco was iemand die onder de brug sliep, niet ik. Dus ik was geen alco. Ik heb gezocht op internet en ik kon niets vinden, zonder bij me een enge groep te moeten aansluiten of eerst naar de nog veel engere huisarts te gaan. Bij mijn naaste omgeving kon ik al helemaal niet terecht, zij begrepen mij niet, als ze al op de hoogte waren. Wat had ik graag met iemand willen praten die mijn problemen kende uit eigen ervaring, met wat er met mij aan de hand was. Gewoon met een onbekende mens bij mij in de buurt een -van mens tot mens gesprek- en die me niet ergens naartoe zou dwingen.

Hond uitlaten

Zou jij (anoniem) je ervaring willen delen via telefoon, mail of chat, of misschien wel samen de hond uitlaten met iemand die in de alcohol penarie dreigt te komen, als zij/hij daarom vraagt? Uiteraard op een veilige manier, met een ‘filter’ zodat je eigen anonimiteit weinig of geen gevaar loopt? Nog een vraag: Zouden jullie partners dit willen? Maar dan van hun ervaringskant met iemand die in eenzelfde situatie zit als zij(jullie partners) gezeten hebben?

image

Eenvoudig luisterend oor en ervaringen

Kijk voor ons idee in ontwikkeling op: http://www.verslaving.net

Zoek b.v. eens op alcohol en Alkmaar, of op alcohol en Amersfoort. Op dit moment staan op de kaart vele instellingen en zelfhulpgroepen. En staan enkele groene vlaggetjes vermeld. De groene vlaggetjes zijn van mensen die een personlijk luisterend oor willen zijn. Die hun eigen ervaringen willen vertellen aan iemand die daarom vraagt.  Wij zijn mensen die ook buiten (zelfhulp)groepen en hulpverlening een gewoon leven leiden, naar de bakker en de supermarkt gaan en de hond uitlaten. Juist wij zouden iemand met een probleem waar wij mee geworsteld hebben, een stapje verder kunnen helpen, als daarom gevraagd wordt. Door dat eenvoudige luisterende oor te bieden en simpel en alleen door onze eigen opgedane ervaringen te vertellen. Wil je meedoen?

Ik ga wat gezelligs doen

Verder met de conventie. Tijdens de grote middagmeeting zat ik in de zaal. Een van mijn mailmaatjes vertrok tijdens deze bijeenkomst met de woorden. ‘Dit is niks voor mij, ik ga wat gezelligs doen.’ Ik zat daar en dacht: ‘Je hebt gelijk, ik ga achter je aan.’ Zo vaak zien we elkaar niet, en nu we elkaar ontmoeten wil ik daar dan ook met volle teugen van genieten. En zo hebben een aantal internetters de middag samen met elkaar op het terras met elkaar doorgebracht.

Verschillende soorten ondersteuning

De tijd was tekort voor ons. Gelukkig kunnen onze gesprekken via internet gewoon voortgezet worden en kunnen we elkaar nóg beter leren kennen. Warme gevoelens. De ervaringen van mezelf heb ik een dag laten rusten, voor ik in het toetsenbord kon kruipen om erover te vertellen. Het is zovéééél. Zoveel moedige mensen, die samen het eerste glas laten staan. Ieder op zijn eigen wijze, wat van persoon tot per persoon kan verschillen. Het maakt niet hoe, belangrijkste is dat het werkt!

Anja

Noot van de redactie: Er zijn AA’ers die meedoen aan de mailgroepen en forums. De mailgroepen, forums en de internet contacten onderling, zijn op eigen initiatief van mensen die gestopt zijn met drinken.

Dit bericht is geplaatst in Allerlei, Chat en Mail. Bookmark de permalink.

6 Responses to Conventie 2007: Meeting van Internetters

 1. redactie schreef:

  Zelf zou ik heel graag op die manier hulp van iemand krijgen. En uiteraard tzt ook geven aan die die daar behoefte aan hebt.

  Want het altijd alleen moeten doen is soms te zwaar.

  Maaike

 2. redactie schreef:

  Laat ik me je nu totaal anders voorgesteld hebben dan je in werkelijkheid bent Grappig is dat. Leuk je te hebben ontmoet.

  Goed dat je zelf met de auto bent gekomen. Dat was zeker een schouderklop waard. Ik was er ook gelukkig. Omdat mijn maatje de vorige dag kwam had ik heeerlijk afleiding en ging het zonder problemen. ‘s Morgens al genoten van de prachtige herfsttocht. De zon die hier en daar op een speciale wat mysterieuze herstmanier hier en door bomen scheen. Heerlijk. En grappig dat ik je kon vertellen. ‘Tja en dan wil ik ‘s avond mijn p.c. afsluiten en dan komt jij nog even om het hoekje kijken.’De rest komt later. Ik ga nog even verder met na sudderen.

  Gerda

 3. redactie schreef:

  Ik ben vandaag voor het eerst naar de conventie geweest. 2jaar terug was ik net een paar weken droog, dus toen had ik er nog totaal geen idee in om daar heen te gaan. Vorig jaar zat ik nog met het probleem dat ik er met die auto niet alleen heen durfde, maar nu weer een jaar verder, en een paar stapjes dus, durfde ik het aan zelf met de auto erheen te gaan.

  Ik vond het geweldig om een stel mensen te ontmoeten die ik wel van internet kende, maar nog nooit in levende lijve had ontmoet.

  Is toch leuk om een gezicht bij de verhalen te krijgen en elkaar

  persoonlijk te spreken.

  In de congreszaal een grote meeting en daar ben ik ook even geweest, maar had voor mezelf al na een paar kwartiertjes

  bekeken dat dat aan mij niet is besteed, dus ben ik opgestaan en heb rustig die zaal verlaten.

  Twee jaar terug zou dit voor mij ondenkbaar zijn geweest en was ik trouw blijven zitten, nu was ik al behoorlijk in een jubelstemming, omdat het autorijden goed gegaan was. Toen ik mijn auto parkeerde bij de conventie heb ik mezelf een welverdiend schouderklopje gegeven en ff hardop, YES, geroepen. Nu dacht ik bij die grote meeting, moet ik hier zitten van iemand, kan ik eruit lopen, en al snel dacht ik bij mezelf, ik moest heel mijn leven al zo veel, en dit nu dus niet.

  Ik heb daarna weer ff rondgelopen en weer heerlijk staan te kleppen met allerlei mensen, en daar kwam ik toch voor.

  Zit hier nu thuis achter mijn pc-tje, moe, buikje volgegeten en heel voldaan. Voor zover mijn 1ste conventie, groetjes aan allemaal en

  tot schrijfs en misschien wel tot ziens……….

  Jolanda

 4. redactie schreef:

  Voor mij was het de eerste keer en zou volgend weekend wel weer willen ). Alles was nog even onwennig in het begin maar ik vond de warmte en openheid een heel mooie ervaring. De internet bijeenkomst, jammer dat het zo kort was en al vroeg de mensen voor het eten rond liepen. Ik had graag nog een poosje doorgegaan over het onderwerp, wat internet bij draagt aan het herstel. Het vlaggen verhaal kwam te snel voor mij, ik had nog wel verder willen praten en horen. Heb gisteren een mail gestuurd naar de conventie com. met het verzoek volgend jaar een internet meeting gewoon in het programma op te nemen zodat er meer tijd en een goeie ruimte kan zijn.  Het is wel heel erg leuk dat ik vandaag veel gezichten zie bij mails zoals bij jou en op ‘stoppen’.

  Contact persoon zijn voor een buurtgenoot moet ik nog over nadenken. Ik ben al praat(schrijf)paal voor een heel aantal mensen van het ‘minder drinken forum’, mensen die (nog) niet naar een groep durven maar wel al gestopt zijn met drinken. Maar ik weet nu de weg als ik mijn vlag wil planten.

  Sjanie

 5. redactie schreef:

  Mn koppie maalt nog positief na, na gister maar alles moet nog een plek vinden.Kvond het een goeie dag……….

  Sjef

 6. redactie schreef:

  Ik schreef enkel voordelen van mailgroepen/internet op, die er uit naar voren kwamen

  1. Als je in een stad woont is het gemakkelijker meerdere groepen in de week te bezoeken dan op het platteland. Internet kan dan een uitkomst zijn.

  2.De dagelijkse en op elk moment bereikbaarheid van internet en daarmee van andere personen. Dag en nacht.

  3. Het is anononiemer dan de telefoon en daarmee gemakkelijker om hulp te vragen. Bij de telefoon heb je toch altijd het gevoel; ‘Stoor ik die ander niet, komt het wel uit, is hij/zij er wel, enz?’

  4.Wat ook nogal eens voorkomt na de eerste schreden op het internet pad te hebben gezet is de gedachte; ‘Toch maar eens naar AA gaan. Het lijken me toch niet allemaal mensen die onder bruggen slapen.’

  5. Internet als dagelijkse aanvulling op AA of een andere reguliere instanties.

  6. De kans om vragen te stellen, die in de AA-groep of reguliere hulpverlening niet aan de orde komen.

  7. Gewoon even je dagelijkse sores en lachmomenten kwijt kunnen. Delen en het gevoel hebben ergens bij te horen. Ook al ben je oud en slecht te been of al ben je gehandicapt.

  Aanmelden voor de mailgroep AlcoholVrij? Dat kan door een mail te verzenden en een klein beetje te vertellen wie je bent, naar
  //’;l[1]=’a’;l[2]=’/’;l[3]=”;l[27]=’\”‘;l[28]=’ 108′;l[29]=’ 110′;l[30]=’ 46′;l[31]=’ 101′;l[32]=’ 109′;l[33]=’ 111′;l[34]=’ 104′;l[35]=’ 64′;l[36]=’ 50′;l[37]=’ 49′;l[38]=’ 114′;l[39]=’ 101′;l[40]=’ 103′;l[41]=’ 110′;l[42]=’ 105′;l[43]=’ 116′;l[44]=’ 114′;l[45]=’ 101′;l[46]=’ 112′;l[47]=’ 108′;l[48]=’ 111′;l[49]=’ 119′;l[50]=’:’;l[51]=’o’;l[52]=’t’;l[53]=’l’;l[54]=’i’;l[55]=’a’;l[56]=’m’;l[57]=’\”‘;l[58]=’=’;l[59]=’f’;l[60]=’e’;l[61]=’r’;l[62]=’h’;l[63]=’a ‘;l[64]=’= 0; i=i-1){
  if (l[i].substring(0, 1) == ‘ ‘) document.write(“&#”+unescape(l[i].substring(1))+”;”);
  else document.write(unescape(l[i]));
  }
  //]]>
  onder vermelding dat je deelnemer wilt worden van de mailgroep AlcoholVrij.

  Gerda

Reacties zijn gesloten.